Przepisy na ciasto:

  • Murzynek
  • Szarlotka z bitą śmietaną:
  • Sernik na zimno:
  • Tort z bitą śmietaną:
  • Powrót do strony głównej
  • Strony sponsorowane:

  • Strona Agaty
  • Strona Kacpra
  • Strona Eweliny
  • Strona Patrycji
  • Ciasto murzynek:

    Składniki:

  • 1 kostka masła/margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta (np. rumowy)
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sposób przygotowania

    W dużym garnku zagotować co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao, mleko i ekstrakt. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy np. drewnianą łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy orzechy i/lub suszone owoce. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej keksówki o długości 25-30 cm i pieczemy w 180°C ok. 35-45 minut (a najlepiej do suchego patyczka, bo czasem potrzebuje się piec dłużej). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu murzynek polewamy odstawioną wcześniej polewą w szklance.