|
Ciasto murzynek:
Składniki:
1 kostka masła/margaryny
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek kakao
1/2 szklanki wody
1 aromat do ciasta (np. rumowy)
2 szklanki mąki
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotować co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao, mleko i ekstrakt. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy np. drewnianą łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy orzechy i/lub suszone owoce. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej keksówki o długości 25-30 cm i pieczemy w 180°C ok. 35-45 minut (a najlepiej do suchego patyczka, bo czasem potrzebuje się piec dłużej). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu murzynek polewamy odstawioną wcześniej polewą w szklance.
|