|
Tort z bitą śmietaną
Składniki:
szklanka mąki
szczypta soli
25 dag cukru
3 duże jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 dag owoców
0,5 l kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietanfiksu
Sposób przygotowania
Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli na gładką, puszystą masę, ciągle ubijając, dodawać cukier, do masy jajecznej dosypywać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 180 st. C, upieczone przestudzić i przekroić w poprzek na pół.
Śmietankę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem, kremem śmietanowym przełożyć krążki i posmarować wierzch i brzegi tortu.
Owoce umyć, osuszyć i wysypać na wierzch, tort z bitą śmietaną wstawić do lodówki lub zamrażarki, wyjąć na godzinę przed podaniem, pokroić.
|