Przepisy na ciasto:

  • Murzynek
  • Szarlotka z bitą śmietaną:
  • Sernik na zimno:
  • Tort z bitą śmietaną:
  • Powrót do strony głównej
  • Strony sponsorowane:

  • Strona Agaty
  • Strona Kacpra
  • Strona Eweliny
  • Strona Patrycji
  • Tort z bitą śmietaną

    Składniki:

  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 25 dag cukru
  • 3 duże jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag owoców
  • 0,5 l kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanfiksu
  • Sposób przygotowania

    Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli na gładką, puszystą masę, ciągle ubijając, dodawać cukier, do masy jajecznej dosypywać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 180 st. C, upieczone przestudzić i przekroić w poprzek na pół. Śmietankę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem, kremem śmietanowym przełożyć krążki i posmarować wierzch i brzegi tortu. Owoce umyć, osuszyć i wysypać na wierzch, tort z bitą śmietaną wstawić do lodówki lub zamrażarki, wyjąć na godzinę przed podaniem, pokroić.