Przepisy na ciasto:

  • Murzynek
  • Szarlotka z bitą śmietaną:
  • Sernik na zimno:
  • Tort z bitą śmietaną:
  • Powrót do strony głównej
  • Strony sponsorowane:

  • Strona Agaty
  • Strona Kacpra
  • Strona Eweliny
  • Strona Patrycji
  • Sernik na zimno:

  • biszkopty podłużne lub okrągłe
  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) lub 7 listków żelatyny
  • 400 g truskawek, najlepiej świeżych
  • kilka truskawek do dekoracji
  • 2 galaretka truskawkowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku (1 galaretka na 500 ml wody)
  • Sposób przygotowania:

    Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek/jogurt, w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować. Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę wylać truskawki (najpierw warto wylać część galaretki, włożyć do lodówki do stężenia - dzięki temu plasterki truskawek nie wypłyną na wierzch).
      Smacznego :-).